Середа, 26/09/2018, 17:06
Кошик для душі
Пошук
Меню сайту
Проза
Поезія
Тексти пісень
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 12
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хмаринка тегів
Головна » Файли » Урожайна грядка - Буряк

Буряк столовий ранній
12/02/2016, 21:05

Буряк столовий ранній


Кращими попередниками для столового буряка є капуста, цибуля, огірки, помідори та бобові культури. Вирощувати буряки після будь-яких інших коренеплодів (морква, ріпа, бруква, пастернак, селера, петрушка) раніше ніж через 3-4 роки не рекомендується.
Перед посівом грунт розпушується на глибину  5-8 см з наступним його ущільненням (коткуванням). Насіння висівається на глибину 2-3 см. Після посіву грунт також трішки ущільнюється.
Насіння буряка являє собою супліддя, з якого утворюється 5-6 ростків. Тому дуже важливою є своєчасне проривання сходів буряка. Ця операція проводиться кілька разів – аж поки відстань між рослинами не буде становити 3-4 см. Проте, і після цього буряки потрібно буде проривати наполовину – але ця половина вже молодих бурячків може бути використана як продукт харчування. Остаточна відстань між буряками, які залишаються на грядці до досягнення ними технічної зрілості – 7-8 см.
Догляд за культурою протягом усього періоду її вегетації зводиться до періодичного розпушування грунту, мульчування, боротьби з бур’янами, поливів та підживлень рослин.
Після першого проривання буряків грядку потрібно розпушити і замульчувати. Після другого та третього проривання потрібно провести підживлення рослин – зеленим та рідким добривом.
Є чимало сортів та гібридів столового буряка, які можна рекомендувати для вирощування на присадибній ділянці.
Розглянемо приклад спільного вирощування раннього столового буряка «Детройт» фірми «Tezier» (Франція) та ранньої моркви «Майя F1» тієї ж фірми.
 Вегетаційний період буряка (термін від появи сходів до отримання товарної продукції) становить  60-65 днів, моркви – 45-90 днів.
 Вартість професійного пакету насіння буряка (250 г) орієнтовно становить  120,00 грн., моркви (25000 шт.) – 250 грн. Для повного заповнення грядки (1 сотка) нам потрібно буде по половині пакета обох культур. Отже, витрати на насіння будуть становити  185 грн. ((60 грн.  +  125 грн.).
У всіх своїх подальших розрахунках ми приймемо, що наша сотка (10 х 10 м) буде поділена на 7 окремих грядок шириною по 1,0 м кожна з постійними стежками (доріжками) між ними шириною 0,5 м. 
Рекомендована відстань між рядками буряка (основна культура) становить 35 см, відстань між рослинами у кожному рядку – 4 см, після останнього проріджування – 7-8 см . Отже, на кожній стрічці  своєї грядки (7 штук) ми можемо посіяти  по три рядки буряка, по 250/125 шт. рослин у кожному рядку. Таким чином, у нас вийде 21 рядок (3 рядки х 7 стрічок) із загальною кількістю рослин на них – 5250 шт. (250 шт. х 21 рядок) – до першого товарного проривання і 2625 шт. – остаточна кількість рослин на грядці, які залишаються до кінця періоду вегетації.
У міжряддях буряка (14 рядків) висівається морква (ущільнююча культура). При цьому у кожному рядку перед останнім прориванням у нас залишиться по 500 шт. рослин моркви з відстанню між ними 2 см (всього – 7000 шт.). Після першого товарного проривання на грядці залишиться половина моркви (3500 шт.), а відстань між рослинами буде складати 4-5 см.
 Саме таку кількість рослин ми й будемо враховувати у наших розрахунках.
Решту насіння (по половині кожного пакету) Ви зможете використати для підсіву інших культур, змістивши час висіву на інший період – щоб не отримати весь урожай з двох грядок одночасно.
Кращим строком для посіву ранніх буряка та моркви у центральних та західних районах України є перша половина квітня, у південних регіонах – кінець квітня. У разі настання ранньої весни посів можна провести на 5-10 днів раніше (у залежності від ступеню прогріву грунту). Однак, так як буряк є більш теплолюбивою культурою ніж морква, ці культури ми будемо висівати на грядку з інтервалом у два тижні. Спочатку – 01 квітня – посіємо всі 14 рядків моркви, а через два тижні – 15 квітня – всі 21 рядок буряка.
При такому посіві морква на грядці орієнтовно зійде 14-15 квітня і до останнього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде збільшити до 4 см, буде рости на грядці до 01-05 червня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання моркви і вибрати першу товарну (пучкову) продукцію цієї культури, так як молоді морквинки до цього часу досягнуть середньої ваги 20-25 г.
При такому посіві буряк на грядці орієнтовно зійде 25-28 квітня і до останнього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде збільшити до 7-8 см, буде рости на грядці також до 01-05 червня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання буряка і вибрати першу товарну (пучкову) продукцію цієї культури, так як молоді бурячки  до цього часу досягнуть середньої ваги 25-30 г.
Таким чином, станом на 01-05 червня у Вас буде орієнтовно 2650 шт. або 66 кг молодого буряка та 3500 шт. або 70 кг молодої моркви, які можна буде реалізувати на ринку або як пучкову продукцію, або на вагу при орієнтовній ціні 8,00 грн. за 1 кг. Реалізувавши 120 кг цієї продукції, Ви реально маєте можливість отримати виручку від реалізації у загальному розмірі 960 грн. (8,00 грн.  х  120 кг.).
Залишений на дорощування буряк (2650 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 100 г у період від 01 до 05 липня. Загальна урожайність його буде становити  265 кг.
Залишена на дорощування морква (3500 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 75 г у період від 10 до 15 липня. Загальна урожайність її буде становити  262,5 кг.
Таким чином у період від 01 до 15 липня реально можна буде реалізувати на ринку по 250 кг буряка та моркви (разом – 500 кг.) за реалізаційною ціною 5,00 грн. за 1 кг. і виручити від реалізації продукції  2500 грн. А з врахуванням виручки від реалізації пучкової продукції загальна виручка від реалізації першого урожаю грядки (1 сотка) буде становити 3460 грн. (960 грн.  +  2500 грн.). За мінусом витрат на насіння (185 грн.) прибуток складе 3275 грн.
Аналогічний дохід з кожної із шести соток Вашої присадибної ділянки надасть можливість отримати загальний прибуток у розмірі 19,6 тис. грн., що відповідає середньомісячній заробітній платі у розмірі 1640 грн. протягом року. Це – тільки на овочівництві. А якщо до цього додати садівництво, тваринництво та птахівництво?.. От і виходить, зо з 10 соток можна непогано заробити собі на життя. 
Отже, реально Ваша грядка за сезон, з урахуванням вартості спожитої Вами продукції, може дати дохід у розмірі 3715 грн. А це не мало, не багато, а понад 35 грн. з одного квадратного метра. Мимоволі напрошується питання: можна нажити статків, маючи чистого доходу по 30-35 грн. з 1 м2? Швидше за все таке питання можна назвати не більше ніж риторичним…
А рентабельність (відношення чистого прибутку до загальних витрат)? Якщо рахувати всю вирощену на грядці продукцію, то за ринковими цінами її вартість становитиме 3715 грн. При витратах на виробництво 185 грн. чистий прибуток складе 3530 грн. Загальна рентабельність складе 1910%! Тобто, прибуток на кожну витрачену гривню складе майже 20 гривень. От Вам і „на землі ще ніхто не доробився”… Ще й як можна заробити!.
На цьому можна було б зупинитися і бути цілком задоволеним результатом. Але ж літо у розпалі і овочевий сезон ще далеко не завершений. Можна спробувати поєднати корисне з … корисним.
Спробуємо отримати другий урожай з грядки – висіяти на ній спаржеву квасолю. Наприклад, сорту «Лаура» або сорту «»Сакса» (період вегетації для обох сортів – 50 днів). Вагове насіння (1 кг  =  200 грн.) будь-якого з цих сортів можна замовити у ТзОВ «Черкаське сортове насіння» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 173). У 1 кг насіння квасолі не менше 3000 шт. квасолин.
Посів у рядках проводимо по 1-2 квасолини у гнізда, відстань між якими - 20 см. Одного кілограма насіння вистачить на засів всієї грядки (одна сотка).
Перший посів квасолі спаржевої проведемо 06 липня у рядки, з яких було вибрано буряки (21 рядок) – 50 кущів у рядку, всього – 1050 кущів. Технічної зрілості ця квасоля досягне у період між 26 серпня та 20 вересня.
Другий посів квасолі спаржевої проведемо 16 липня у рядки, з яких було вибрано морква (14 рядок) – 50 кущів у рядку, всього – 700 кущів. Технічної зрілості ця квасоля досягне у період між 10 та 30 вересня.
Навіть, якщо урожай цієї квасолі буде всього лише по 100 г з одного куща (а він повинен бути значно більшим), то ми маємо можливість зібрати протягом вересня 175 кг лопаток спаржевої квасолі. Реалізувавши з них 150 кг по ціні не менше 5,00 грн. за 1 кг, можна отримати виручку від реалізації в сумі 750 грн. (5,00 грн.  х  150 кг.). За мінусом вартості насіння квасолі (200 грн.) прибуток від реалізації другого урожаю з грядки буде становити 550 грн. (750 грн.  -  200 грн.).
Загальний прибуток, за вирахування витрат на насіння,  від двох урожаїв з грядки у цьому випадку складе  3825 грн. (3275 грн.  +  550 грн.). А віддача кожного квадратного метра збільшилася майже до 40 грн. Невже це мало для тих, хто сумнівається?..
Рослини квасолі з грядки ні в якому разі не виривайте! Пам’ятайте, що коріннях квасолі протягом періоду вегетації рослин назбирали на собі чималу кількість азотмістких сполук, які потрібно залишити у грунті. На наступний рік вони будуть засвоєні кореневими системами рослин, які будуть вирощуватись на цій грядці. Все квасолиня потрібно акуратно зрізати, подрібнити і як мульчу розкидати по грядках. Саме у цьому й буде полягати друга користь від вирощування квасолі після буряків/моркви. Ми ж обіцяли поєднати корисне з корисним. От і поєднали. Хороших Вам урожаїв!
Буряк столовий пізній .
Розглянемо приклад сумісного вирощування пізнього столового буряка «Детройт Амеліор 2» фірми «Tezier» (Франція) та пізньої моркви «Фіго F1» тієї ж фірми.
 Вегетаційний період буряка (термін від появи сходів до отримання товарної продукції) становить  100-110 днів, моркви – 120-130 днів.
 Вартість професійного пакету насіння буряка (250 г) орієнтовно становить  150,00 грн., моркви (25000 шт.) – 300 грн. Для повного заповнення грядки (1 сотка) нам потрібно буде по половиніпакета обох культур. Отже, витрати на насіння будуть становити  225 грн. (75 грн.  +  150 грн.).
Рекомендована відстань між рядками буряка (основна культура) становить 35 см, відстань між рослинами у кожному рядку – 4 см, після останнього проріджування – 7-8 см . Отже, на кожній стрічці  своєї грядки (7 штук) ми можемо посіяти  по три рядки буряка, по 250/125 шт. рослин у кожному рядку. Таким чином, у нас вийде 21 рядок (3 рядки х 7 стрічок) із загальною кількістю рослин на них – 5250 шт. (250 шт. х 21 рядок) – до першого товарного проривання і 2625 шт. – остаточна кількість рослин на грядці, які залишаються до кінця періоду вегетації.
У міжряддях буряка (14 рядків) висівається морква (ущільнююча культура). При цьому у кожному рядку перед останнім прориванням у нас залишиться по 500 шт. рослин моркви з відстанню між ними 2 см (всього – 7000 шт.). Після першого товарного проривання на грядці залишиться половина моркви (3500 шт.), відстань між рослинами буде складати 4-5 см.
 Саме таку кількість рослин ми й будемо враховувати у наших розрахунках.
Решту насіння (по половині кожного пакету) Ви зможете використати для підсіву інших культур, змістивши час висіву на інший період – щоб не отримати весь урожай з двох грядок одночасно.
Кращим строком для посіву пізнього буряка та моркви у центральних та західних районах України є перша половина квітня, у південних регіонах – кінець квітня. У разі настання ранньої весни посів можна провести на 5-10 днів раніше (у залежності від ступеню прогріву грунту). Однак, так як буряк є більш теплолюбивою культурою ніж морква, ці культури ми будемо висівати на грядку з інтервалом у два тижні. Спочатку – 01 квітня – посіємо всі 14 рядків моркви, а через два тижні – 15 квітня – всі 21 рядок буряка.
При такому посіві морква на грядці орієнтовно зійде 14-15 квітня і до останнього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде збільшити до 4 см, буде рости на грядці до 15-20 липня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання моркви і вибрати першу товарну продукцію цієї культури, так як молоді морквинки до цього часу досягнуть середньої ваги 40-50 г.
При такому посіві буряк на грядці орієнтовно зійде 25-28 квітня і до останнього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде збільшити до 7-8 см, буде рости на грядці до 01-05 липня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання буряка і вибрати першу товарну продукцію цієї культури, так як молоді бурячки  до цього часу досягнуть середньої ваги 40-50 г.
Таким чином, станом на 01-05 липня у Вас буде орієнтовно 2650 шт. або 106 кг молодого буряка (40 г  х  2650 шт.) та 3500 шт. або 140 кг молодої моркви (40 г  х  3500 шт.), які можна буде реалізувати на ринку за орієнтовною ціною 5,00 грн. за 1 кг. Реалізувавши 230 кг цієї продукції, Ви реально маєте можливість отримати виручку від реалізації в загальному розмірі 1150 грн. (5,00 грн.  х  230 кг.).
Залишений на дорощування буряк (2650 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 150 г у період від 20 до 30 серпня. Загальна урожайність його буде становити  397,5 кг.
Залишена на дорощування морква (3500 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 100 г у період від 20 до 30 серпня. Загальна урожайність її буде становити  350 кг.
Таким чином у період від 20 до 30 серпня реально можна буде реалізувати на ринку по 350 кг буряка та 320 кг моркви за реалізаційною ціною 3,00 грн. за 1 кг. і виручити від реалізації продукції  2010 грн. А з врахуванням виручки від реалізації молодих бурячків та моркви загальна виручка від реалізації першого урожаю грядки (1 сотка) буде становити 3160 грн. (1150 грн.  +  2010 грн.). За мінусом витрат на насіння (225 грн.) прибуток складе 2935 грн.
Аналогічний дохід з кожної із шести соток Вашої присадибної ділянки надасть можливість отримати загальний прибуток в розмірі 17,6 тис. грн., що відповідає середньомісячній заробітній платі у розмірі 1467 грн. протягом року. Це – тільки на овочівництві. А якщо до цього додати садівництво, тваринництво та птахівництво?.. От і виходить, зо з 10 соток можна непогано заробити собі на життя. 
На цьому можна було б зупинитися і бути цілком задоволеним результатом. Але у нас з Вами є ще цілий місяць (вересень), погодні умови якого дозволяють нам замахнутися на ще один урожай. Хоча б на редис.
 Адже ночі вже значно довші, ніж на початку літа, та й нічна температура значно нижча. Саме для редису. Тим більше – осіннього редису на ринку не так вже й багато…
На кожній із семи стрічок нашої грядки можна розмістити по 5 рядків редиски (всього – 35 рядків).
Для висіву обираємо редис сортів «Базис», «Сакса» або „Черрі Белл». Вагове насіння (1 кг  =  200 грн.) будь-якого з цих сортів можна замовити у ТзОВ «Черкаське сортове насіння» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 173). На повний засів даної грядки піде не більше 0,5 кг насіння (45 грн.).
 21 серпня засіваємо дві стрічки редису, 25 серпня – ще три стрічки і 30 серпня – ще дві стрічки.
На четвертий-п’ятий день редис зійде, а через 25-30 днів після з’явлення сходів можна буде зібрати перший урожай. У період між 23 та 30 вересня редис можна буде зібрати з грядки і підготувати її на зиму.
Що ж ми можемо отримати з редискиної грядки? 
Після проривання відстань між рослинами для дорощування залишається не менше 5 см. Отже, у кожному рядку у нас буде приблизно по 200 шт. рослин, а всього на грядці – 7000 шт. Цю редиску можна продавати на пучки (по 20 шт. у пучку) та на вагу. Навіть якщо прийняти, що 100 шт. плодів (без гички) важать 1 кг (а їх вага значно більша), то загальний збір продукції буде становити 70 кг. Реалізувавши з них 65 кг на ринку по ціні 10,00 грн. за 1 кг., можна отримати 650 грн. виручки від реалізації. За мінусом витрат на насіння (200 грн.) прибуток від вирощування редису складе 450 грн. (650 грн.  -  200 грн.). У такому випадку загальний дохід з грядки складе 3610 грн. (3160 грн. – від реалізації моркви та буряка і 450 грн. – від реалізації редису. Отже, віддача нашої грядки збільшилась до 36 грн. з 1 м. кв.
Непоганий дохід. Але й ця сума не є остаточною. Якщо у Вас забезпечені хороші умови для зберігання буряка та моркви, то взимку реалізувати цю продукцію можна значно дорожче.
А дехто каже, що на землі статків не нажити…

 

Категорія: Урожайна грядка - Буряк | Додав: fand | Теги: буряк, столовий
Переглядів: 514 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Бізнес-ідеї
Вчимо English
Друзі сайту

andriana.in.ua

mykolaiv.ucoz.ua

komorashop.com.ua

Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter

QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов
Белый каталог сайтов
Copyright MyCorp © 2018