П`ятниця, 26/04/2024, 16:13
Кошик для душі
Пошук
Меню сайту
Проза
Поезія
Тексти пісень
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 16
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хмаринка тегів
Головна » Файли » Урожайна грядка - Капуста

Капуста цвітна (біла)
03/03/2016, 22:10

Капуста  цвітна (біла)
Кращими попередниками для капусти є багаторічні трави, картопля, огірки, помідори, озима пшениця та бобові культури. Вирощувати капусту після будь-яких культур родини хрестоцвітих (капуста, редька, редис, крес-салат, листова гірчиця) раніше ніж через 3-4 роки не рекомендується.
На грядках капусти доцільно провести посів чорнобривців, квіти яких своїм запахом перебивають запах самої капусти, що різко знижує відвідування грядок метеликами капусниці.
Вирощувати капусту можна як прямим посівом насіння, так і розсадним способом. 
Коренева система капусти досить велика і розгалужена. При вирощуванні культури безрозсадним способом (прямим посівом у грунт) рослина утворює стрижневий корінь, який досягає майже двохметрової глибини. Така коренева система має можливість вибирати з грунту значно більше вологи і рослини, відповідно, потребують менше поливів. При вирощуванні капусти розсадним способом вона утворює мичкувату кореневу систему, яка зосереджена у верхніх шарах грунту. Такі рослини мають значно менше можливості використовувати грунтові води і тому вони потребують більше поливів.
Порівняно з білоголовою цвітна капуста є більш вибагливою до умов вирощування. Вона більш вологолюбива. Для формування врожаю їй потрібна температура в діапазоні 16-180. За температури понад 250 і низької відносної вологості повітря голівки формуються дрібними та швидко розсипаються. Проте, сорти та гібриди, які ми приводимо у своїх прикладах, чудово пристосовані до несприятливих умов – вони більш жаростійкі і формують чудовий урожай навіть при стійких засухах. От тільки про поливи та своєчасні підживлення не слід забувати. 
Є чимало сортів та гібридів цвітної капусти, які можна рекомендувати для вирощування на присадибній ділянці.
Розглянемо приклад вирощування цвітної капусти «Каспер F1» фірми «Rijk Zwaan» (Швейцарія). Вегетаційний період цієї капусти (термін від появи сходів до отримання товарної продукції) становить 135-140 днів (при висадці 45-денної розсади – 85-95 днів). Вага головок може досягати 1,5-2,5 кг. Вартість професійного пакету насіння (1000 шт.) становить  орієнтовно 400,00 грн.
У всіх своїх подальших розрахунках ми приймемо, що наша сотка (10 х 10 м) буде поділена на 7 окремих грядок шириною по 1,0 м кожна з постійними стежками (доріжками) між ними шириною 0,5 м.
Рекомендована відстань між рядками капусти становить 35 см, відстань між рослинами в кожному рядку – 35 см. Отже, на кожній стрічці  своєї грядки (7 штук) ми можемо посіяти (посадити розсадою) по три рядки капусти, по 28 шт. рослин у кожному рядку. Таким чином, у нас вийде 21 рядок (3 рядки х 7 стрічок) із загальною кількістю рослин на них – 588 шт. (28 шт. х 21 рядок). Саме таку кількість рослин ми й будемо враховувати у наших розрахунках.
Фірмове насіння має майже 100%-ну схожість. Отже, з пакету насіння Ви реально можете отримати не менше 950 рослин. Цього вистачить, щоб повністю заповнити Вашу грядку. Решту розсади Ви зможете або реалізувати на ринку, або подарувати своїм друзям чи знайомим. Зрештою, цю розсаду можна висади-ти й на іншій грядці на Вашій ділянці. Для даної грядки потрібно приблизно 0,6 пакета насіння. Отже, вартість цього насіння ми будемо рахувати в сумі 240,00 грн. (400 грн. х 0,6).
Ми поставили перед собою завдання досягти максимальної продуктивності нашої грядки. Цього, крім вирощування основної культури, можна досягти шляхом повторних посівів (другий урожай) та ущільнення основної культури іншими культурами. Спробуємо об’єднати обидва способи.
У ролі ущільнюючої культури при вирощуванні ранньої капусти використаємо ранню моркву «Монанта F1» тієї ж фірми. Період вегетації цієї культури становить 90 днів. Вартість професійного пакету насіння (50 г) орієнтовно становить  90,00 грн. Моркву висіваємо у міжряддя капусти – по два рядки на кожній стрічці, всього 14 рядків (приблизно по 250 шт. у кожному рядку). На посів піде весь пакет насіння, хоча його можна й зекономити. При появі сходів моркви її потрібно буде прорідити на відстань 4 см одна від одної з залишенням у кожному рядку по 250 шт. рослин.
Кращим строком для посіву цвітної капусти, як і моркви, у центральних та західних районах України є перша половина квітня, у південних регіонах – кінець квітня. У разі настання ранньої весни посів можна провести на 5-10 днів раніше (в залежності від ступеню прогріву грунту).
Варіант 1 – капуста посівна. Висів моркви (Західний регіон) проведемо 01 квітня. У наших краях це цілком реальний строк. Висів капусти проведемо після з’явлення сходів моркви – 16-20 квітня (під плівкою – 10 квітня).
Хоча б дві стрічки, для отримання більш ранньої продукції, відразу ж після посіву цвітної капусти вкриємо поліетиленовою плівкою. Десятиметрове полотно подвійної плівки Вам обійдеться у 150,00 грн. Цієї плівки Вам цілком вистачить на дві стрічки посівів. До речі, цю плівку можна буде акуратно зняти і ще хоча б раз використати за прямим призначенням наступного сезону. Тому у своїх розрахунках вартість плів-ки ми приймемо за 75,00 грн.
При появі сходів цвітної капусти потрібно провести її профілактичну обробку проти хрестоцвітної блішки, яка (якщо не боротися з нею) ці сходи може знищити за день-два. Хоча ми й противники застосування хімічних препаратів, але ця міра – необхідна і від неї нікуди не дітися. Обприскування проводиться відразу після з’явлення сходів (протягом 2-3 днів) одним з наступних пестицид них препаратів: «Волатен 500» (6-10 г на сотку), «Омайтомо 750» або «Політрин 200 ЕС» (2 г на сотку), «Штефесин» (3 г на сотку). Препарати розводяться на відро води. Обприскування проводиться по рядках посівів капусти. Витрати на будь-який із цих препаратів складуть приблизно 80,00 грн.
Таким чином, витрати на грядку площею 1 сотка становлять: 240,00 грн. – насіння капусти (1 пакет),  90,00 грн. – насіння моркви, 75,00 грн. – плівка, 80,00 грн. – пестицид. Всього витрат – 485,00 грн. Всі інші витрати – Ваша особиста праця, праця та праця. Але ця праця – для себе, для сім’ї, для задоволення власних потреб та для отримання прибутку від реалізації надлишків вирощеної продукції.
Сходи моркви під плівкою з’являться приблизно 12 квітня, капусти – 17-18 квітня. У відкритому грунті сходи моркви з’являться приблизно 15-16 квітня, капусти – 25-27 квітня.
До отримання першої товарної продукції весь догляд за посівами зводиться до мульчування грядок та поливів. Не забувайте тільки поливи час від часу поєднувати з підживленням рослин рідкими та зеленими добривами, особливо – при зав’язуванні головок. Іноді потрібно буде виривати бур’яни, які часом таки пронизують шар мульчі.
Морква з-під плівки товарного вигляду набуде приблизно у період між 10 та 20 липня. При середній вазі однієї морквини 50 г та загальному виході продукції 1000 шт. (250 шт. х 4 рядки) загальна вага вирощеної моркви буде становити 50 кг. При цьому, 5 кг буде використано Вами на потреби сім’ї, а 45 кг можна буде реалізувати на ринку по середній реалізаційній ціні 5,00 грн. за 1 кг. Таким чином. Виручка від реалізації буде становити 225,00 грн. (5,00 грн. х 45 кг.).
Морква з відкритих грядок буде готова до реалізації у період від 20 до 30 липня. Загальний вихід продукції буде становити 125 кг (0,05 кг х 250 шт. х 10 рядків). 100 кг з них Ви зможете реалізувати на ринку, виручивши за продукцію 500 грн. (5,00 грн. х 100 кг.).
Під плівкою наша з Вами капуста зійде приблизно 17-18 квітня і досягне товарного вигляду ще через 125-130 днів. Отже, в період від 01 до 05 вересня реально можна буде отримати 168 головок (28 шт. х 6 рядків) товарної капусти середньою вагою 1,2 кг кожна. Чому не 1,5-2,5 кг, як це дозволяє даний сорт? Будемо вважати, що це орієнтир, якого можна досягти і якого потрібно прагнути. Але такої ваги головок Ви досягнете не відразу. Лише з роками до Вас прийде справжній досвід і Ви зможете вирощувати капусту тієї ваги, яку передбачає той чи інший сорт. 
Із вирощених 168 головок капусти 28 шт. Ви використаєте на потреби своєї сім’ї, а решту  140 шт. загальною вагою 168 кг (1,2 кг х 140 шт.) можете реалізувати на ринку. Будемо вважати, що середня реалізаційна ціна нашої капусти буде становити 3,00 грн. за 1 кг. Тоді загальна вартість цієї продукції буде становити 504,00 грн. (3,00 грн. х 168 кг).
На невкритих плівкою стрічках (5 шт. – 15 рядків) капуста зійде 25-27 квітня і досягне товарної зрілості приблизно через 140 днів – з 15 по 20 вересня. Загальний вихід продукції при цьому може досягти 420 шт. по 1,2 кг кожна, що становить 504 кг (1,2 кг х 420 шт.). Будемо вважати, що 24 кг з них Ви використаєте на потреби своєї сім’ї, а решту – 480 кг реалізуєте на ринку по 2,50 грн. за 1 кг і отримаєте виручку від реалізації в розмірі 1200,00 грн. (2,50 грн. х 480 кг.).
Таким чином, з ущільнених посівів цвітної капусти та моркви на площі 100 м2 у строк від 01 квітня до 30 вересня можна реально отримати продукції, реалізаційна вартість якої становить  2429 грн. (1704 грн. – за цвітну капусту та 725 грн. – за моркву). При цьому чистий дохід з Вашої сотки, за мінусом витрат на насіння, плівку та пестицид,  складе  1944 грн. (2429 грн. – 485 грн.).
Аналогічний дохід з кожної із шести соток Вашої присадибної ділянки надасть можливість отримати прибуток в розмірі 11,7 тис. грн., що відповідає середньомісячній заробітній платі в розмірі 972 грн. протягом року. Це – тільки на овочівництві. А якщо до цього додати садівництво, тваринництво та птахівництво?.. От і виходить, зо з 10 соток можна непогано заробити собі на життя. А у наших селах є й такі садиби, які мають і 15, і 20, і навіть 30-35 соток. Та на такій садибі справжнім куркулем можна стати! Думати тільки треба. Думати  і кожну програму,кожний напрямок свого сімейного бізнесу наперед прораховувати.  Запам’ятайте, що у дбайливого господаря його земля не тільки його сім’ю прогодує, а ще з десяток сімей продуктами харчування забезпечити може. Для цього тільки й потрібно – не жалітися на долю та не нарікати на уряди, а працювати. При цьому, працювати – не за інерцією, а  з думкою, з користю для себе та своєї сім’ї.
Звільнена від рослин грядка (всі 7 стрічок) просапується сапкою чи плоскорізом або культивується на глибину 8-10 см ручним культиватором. На неї вноситься нова порція біогумусу (шаром до 5 см) і площа вважається готовою до посіву інших культур. Саме від Вас залежить, що Ви на цій грядці ще посієте – чи спробуєте виростити ще якісь культури і тим самим збільшити віддачу грядки, чи посієте на ній рослини-сидерати для наступного їх подрібнення та присапування.
Варіант 2– капуста з розсади. 
Розсаду ранніх та середньостиглих сортів капусти (і цвітної капусти також) рекомендується вирощувати у парниках та розсадних теплицях. Кожний господар може влаштувати таку невеличку тепличку-розсадник, влаштувавши каркас зі збитих у прямокутну раму дощок (можна використати рами від старих вікон), заповнену сумішшю родючої землі з перегноєм чи біогумусом та вкритою поліетиленовою плівкою. У нас такий парничок функціонує роками і ми ним цілком задоволені. Розсаду пізніх сортів цвітної капусти можна вирощувати на спеціальних грядках-розсадниках (у холодних розсадниках відкритого грунту) з висівом насіння у першій половині квітня – на початку травня (в залежності від зони вирощування). Проте, у випадках, коли зима затрималась, або коли у Вас нема теплиці з підігрівом, розсаду, особливо ранніх сортів цвітної капусти, краще вирощувати вдома, на підвіконні.
Насіння ранньої цвітної капусти висівають на розсаду з 15-20 лютого (в залежності від зони вирощування культури). Після сівби температуру повітря потрібно витримувати в діапазоні 18-200, а після появи сходів знизити її до 6-80. Це запобігає витягуванню рослин. Через 4-5 діб після сходу сіянців температуру рекомендується підвищити до 16-180 (у сонячні дні) та до 12-160 (у похмурі дні). Вночі температуру слід утримувати в діапазоні 8-100.
Полив сіянців проводиться в першій половині дня теплою водою. У фазі сім’ядолей сіянці пікірують у торфоперегнійні або в насипні горшочки. При вирощуванні сіянців у касетах необхідність у пікіруванні відпадає. У кожній комірці (касеті) просто залишається найкращий сіянець. Після пікірування поверхню горшечків засипають тонким шаром перегною або біогумусу з додаванням до нього не менше 5 % попелу або вапна-пушонки (з метою мульчування та профілактики проти чорної ніжки). У сонячну погоду пікірувані сіянці на кілька днів притінюються матами. Підживлення рослин краще проводити водними витяжками біогумусу, розведеними у 10 разів або курячого посліду, розведеного у 20 разів.
За 10-15 діб до висаджування розсади на грядку її поливи припиняють і проводять загартовування з поступовим зниженням температури – аж до мінус 2-30 у кінці процесу. Загартовування проводиться поступово (від 10-15 хвилин до 1-2 годин у кінці процесу). При мінусових температурах у кінці процесу загартовування рослини витримуються не більше 5-10 хвилин.
З 1 м2 розсадника можна отримати 200-250 шт. добре розвинених рослин. На грядки розсада висад-жується у 45-50 денному віці за наявності 5-6 справжніх листочків. Перед висадкою грунт на грядці потрібно звечора добре зволожити.
У відкритий грунт розсада ранньостиглих сортів цвітної капусти та її гібридів висаджується у час, коли мине загроза тривалого (більше 2-х діб) зниження температури до мінус 2-50. Розсада висаджується під перший листок, на 1-2 см глибше, ніж вона росла у розсаднику.
У нашому другому варіанті цвітна капуста буде вирощуватись з 45-денної розсади, яка висаджується на грядку в період з 15 по 20 квітня. Плівку в такому випадку використовувати не обов’язково.
До висадки розсади цвітної капусти, з метою отримання більшого прибутку з грядки, 01 квітня, у міжряддях капусти, на двох грядка висіваємо салат листовий «Сніжинка» (чотири пакети по 10 г загальною вартістю 40 грн.), а на решті – п’яти грядках – 10 рядків моркві «Монанта» (вегетаційний період – 90 днів; вартість пакету професійного насіння – 90,00 грн.).  При цьому (для отримання прискореного виходу товарної продукції)  одну грядку з салатом накриємо плівкою. Салат, після проривання, залишаємо по 250 шт. у рядку (4 см. один від одного). Таким чином у нас буде 500 шт. рослин під плівкою і 500 шт. – у відкритому грунті.
Під плівкою салат зійде 04-05 квітня; на відкритій грядці – 07-08 квітня. Технічної зрілості він досягне 10-15 травня (з-під плівки) та 16-20 травня (у відкритому грунті). При середній вазі 25 г загальний вихід продукції (салату) буде становити 25 кг. З них не менше 20 кг Ви зможете реалізувати на ринку по ціні 5,00 грн. за 1 кг і отримати виручку в сумі 100 грн. (5,00 грн. х 20 кг).
Відразу після виборки салату – 15 та 20 травня -у міжряддя капусти підсівається морква «Монанта», яка зійде, відповідно 01 та 05 червня.
На перших п’яти грядках морква зійде в середньому 15 квітня і набуде технічної зрілості у період від 15 до 20 липня. При середній вазі 50 г та загальній кількості 2500 шт. її загальна вага становитиме 125 кг, з яких 10 кг буде використано на потреби Вашої сім’ї, 115 кг можна буде реалізувати на ринку за ціною 5,00 грн. за 1 кг, виручивши при цьому  575 грн. (5,00 грн. х 115 кг.).
Морква з двох перших грядок (посіяна після салату) набуде технічної зрілості в період від 01 до 10 вересня. При середній вазі 50 г та загальній кількості 1000 шт. її загальна вага становитиме 50 кг, з яких 5 кг буде використано на потреби Вашої сім’ї, 45 кг можна буде реалізувати на ринку за ціною 3,00 грн. за 1 кг, виручивши при цьому 135 грн. (3,00 грн. х 45 кг.).
Висаджена в період між 15 до 20 квітня цвітна капуста досягне технічної зрілості в період між 20 та 30 липня і середньої ваги 1,3 кг. Таким чином ми маємо реальну можливість виростити 588 шт. головок цвітної капусти загальною вагою 764 кг. З них 34 кг Ви можете використати на потреби своєї сім’ї, а решту – 730 кг – реалізувати на ринку по ціні не менше 3,00 грн. за 1 кг, виручивши при цьому 2190 грн. (3,00 грн. х 730 кг.).
Таким чином, протягом сезону вирощування салату, моркви та цвітної капусти на одній грядці (одна сотка) Ви реально можете реалізувати продукції на загальну суму 3000 грн. (100 грн. – за салат, 710 грн. – за моркву і 2190 грн. – за цвітну капусту). За мінусом витрат на насіння та плівку (445 грн.) прибуток з цієї грядки буде становити 2555 грн. (3000 грн. – 445 грн.)
По мірі звільнення ділянки від капусти на її місце можна підсіяти кріп та листову петрушку, період вегетації яких становить від 60 до 75 днів від дня з’явлення сходів. Звичайно, що ці культури у вересні не будуть дефіцитом на ринку. Навіть їхня соковита зелень.
Проте, саме ця зелень, дрібно порізана, розфасована у півлітрові банки (чи пакети) і заморожена у холодильнику просто в банках (без кришок!) стане чудовим товаром у зимові місяці. Жодна господиня, яка не має таких заготовок, не відмовиться їх купити.
У разі вирощування кропу та петрушки на зелень після збору цвітної капусти/моркви/салату сидерати не висіваються.
Таким чином, реально Ваша грядка, з врахуванням вартості особисто спожитої продукції, за сезон може дати дохід у розмірі 2785 грн. А це не мало, не багато, а майже 30 грн. з одного квадратного метра. Мимоволі напрошується питання: можна нажити статків, маючи чистого доходу по 20-30 грн. з 1 м2? Швидше за все таке питання можна назвати не більше ніж риторичним…
А рентабельність (відношення чистого прибутку до загальних витрат)? Якщо рахувати всю вирощену на грядці продукцію, то за ринковими цінами її вартість становитиме 3785 грн. При витратах на виробництво 485 грн. чистий прибуток складе 2300 грн. Загальна рентабельність у цьому випадку складе 474%! Тобто, прибуток на кожну витрачену гривню буде становити майже 5 гривень. От Вам і „на землі ще ніхто не доробився”… Ще й як можна заробити!.

Категорія: Урожайна грядка - Капуста | Додав: fand | Теги: Капуста цвітна
Переглядів: 615 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Бізнес-ідеї
Вчимо English
Друзі сайту

andriana.in.ua

mykolaiv.ucoz.ua

komorashop.com.ua

Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter

QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов
Белый каталог сайтов
Copyright MyCorp © 2024