Морква рання
Щоб отримати вирівняні коренеплоди моркви, її потрібно помірно і більш-менш регулярно поливати. Перша прополка моркви проводиться у час, коли вже добре видно рядки. Бур’яни ростуть швидше і тому, вириваючи їх до часу, коли ще не в достатній мірі визначаться рядки моркви, можна переполовинити й саму моркву.
Кращими попередниками для моркви є капуста, зеленні культури (крім салату), картопля, помідори та бобові культури. Вирощувати моркву після будь-яких інших коренеплодів (буряк, ріпа, бруква, пастернак, селера, петрушка) раніше ніж через 3-4 роки не рекомендується.
Перед посівом грунт розпушується на глибину 5-8 см з наступним його ущільненням (коткуванням). Насіння висівається на глибину 2-3 см. Після посіву грунт також трішки ущільнюється.
Догляд за культурою протягом всього періоду її вегетації зводиться до періодичного розпушування грунту, мульчування, боротьби з бур’янами, поливів та підживлень рослин.
Після першого проривання моркви грядку потрібно розпушити і замульчувати. Після другого проривання потрібно провести підживлення рослин – зеленим та рідким добривом.
Є чимало сортів та гібридів моркви, які можна рекомендувати для вирощування на присадибній ділянці.
Розглянемо приклад спільного вирощування ранньої моркви «Майя F1» фірми «Tezier» (Франція) та раннього столового буряка «Детройт» тієї ж фірми «Tezier».
У всіх своїх подальших розрахунках ми приймемо, що наша сотка (10 х 10 м) буде поділена на 7 окремих грядок шириною по 1,0 м кожна з постійними стежками (доріжками) між ними шириною 0,5 м.
Вегетаційний період моркви (термін від появи сходів до отримання товарної продукції) становить – 45-90 днів, а раннього буряка - 60-65 днів,
Вартість професійного пакету насіння моркви (25000 шт.) становить орієнтовно 300 грн., буряка (250 г) - 120,00 грн. Для повного заповнення грядки (1 сотка) нам потрібно буде по половині пакета обох культур. Отже, витрати на насіння будуть становити 210 грн.
Рекомендована відстань між рядками моркви (основна культура) становить 35 см, відстань між рослинами у кожному рядку – 2 см, після останнього проріджування – 4 см . Отже, на кожній стрічці своєї грядки (7 штук) ми можемо посіяти по три рядки моркви, по 500/250 шт. рослин у кожному рядку. Таким чином, у нас вийде 21 рядок (3 рядки х 7 стрічок) з загальною кількістю рослин на них – 10500 шт. (500 шт. х 21 рядок) – до першого товарного проривання і 5250 шт. – остаточна кількість рослин на грядці, які залишаються до кінця періоду вегетації.
У міжряддях моркви (14 рядків) висівається буряк (ущільнююча культура). При цьому в кожному рядку після другого проривання у нас залишиться по 250 шт. рослин буряка з відстанню між ними 4 см (всього – 3500 шт.). Після останнього (товарного) проривання на грядці залишиться половина буряка (1750 шт.), відстань між рослинами буде складати 7-8 см.
Саме таку кількість рослин ми й будемо враховувати у наших розрахунках.
Решту насіння (по половині кожного пакету) Ви зможете використати для підсіву інших культур, змістивши час висіву на інший період – щоб не отримати весь урожай з двох грядок одночасно.
Кращим строком для посіву ранніх моркви та буряка у центральних та західних районах України є перша половина квітня, у південних регіонах – кінець квітня. У разі настання ранньої весни посів можна провести на 5-10 днів раніше (у залежності від ступеню прогріву грунту). Однак, так як буряк є більш теплолюбивою культурою ніж морква, ці культури ми будемо висівати на грядку з інтервалом у два тижні. Спочатку – 01 квітня – посіємо всі 21 рядків моркви, а через два тижні – 15 квітня – всі 14 рядок буряка.
При такому посіві морква на грядці орієнтовно зійде 14-15 квітня і до передостаннього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде залишити 2 см, буде рости на грядці до 01-05 червня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання моркви і вибрати першу товарну продукцію цієї культури, так як молоді морквинки до цього часу досягнуть середньої ваги 20-25 г. 5250 шт. рослин моркви при їх середній вазі 20 г дадуть загальну вагу 105 кг. 100 кг цієї моркви можна реалізувати на ринку у фазі пучкової продукції по ціні 10,00 грн. за 1 кг, виручивши від реалізації 1000 грн.
Решта моркви (5250 шт.) досягне пори технічної зрілості та середньої ваги 75 г у період між 15 та 20 липня. Загальна вага урожаю складе 393 кг (75 г х 5250 шт.), 380 кг з якого можна реалізувати на ринку по ціні 5,00 грн. за 1 кг, виручивши за реалізацію продукції 1900 грн. (5,00 грн. х 380 кг.).
При такому посіві буряк на грядці орієнтовно зійде 25-28 квітня і до останнього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде збільшити до 7-8 см, буде рости на грядці також до 01-05 червня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання буряка і вибрати першу товарну продукцію цієї культури, так як молоді бурячки до цього часу досягнуть середньої ваги 25-30 г.
Таким чином, станом на 01-05 червня у Вас буде орієнтовно 1750 шт. або 43 кг молодого буряка (75 г х 1750 шт.), який можна буде реалізувати на ринку або як пучкову продукцію, або на вагу при орієнтовній ціні 10,00 грн. за 1 кг., виручивши за реалізацію 35 кг продукції 350 грн.
Залишений на дорощування буряк (1750 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 100 г у період від 01 до 05 липня. Загальна урожайність його буде становити 175 кг., 150 кг з якого можна буде реалізувати на ринку по ціні 5,00 грн. за 1 кг, виручивши від реалізації 750 грн. (5,00 грн. х 160 кг).
Таким чином у період від 01 до 15 липня реально можна буде отримати від реалізації ранніх моркви та буряка 4000 грн. (2900 грн. – за моркву і 1100 грн. – за буряк. За мінусом витрат на насіння (210 грн.) прибуток складе 3790 грн.
Аналогічний дохід з кожної із шести соток Вашої присадибної ділянки надасть можливість отримати загальний прибуток в розмірі 22,7 тис. грн., що відповідає середньомісячній заробітній платі у розмірі 1895 грн. протягом року. Це – тільки на овочівництві. А якщо до цього додати садівництво, тваринництво та пта-хівництво?.. От і виходить, зо з 10 соток можна непогано заробити собі на життя.
На цьому можна було б зупинитися і бути цілком задоволеним результатом. Але ж літо у розпалі і овочевий сезон ще далеко не завершений. Можна спробувати поєднати корисне з … корисним.
Спробуємо отримати другий урожай з грядки – висіяти на ній спаржеву квасолю. Наприклад, сорту «Лаура» або сорту «Сакса» (період вегетації для обох сортів – 50 днів). Вагове насіння (1 кг - 200 грн.) будь-якого з цих сортів можна замовити у ТзОВ «Черкаське сортове насіння» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 173). У 1 кг насіння не менше 3000 шт. квасолин.
Посів у рядках проводимо по 1-2 квасолини у гнізда, відстань між якими - 20 см. Одного кілограма насіння вистачить на засів всієї грядки (одна сотка).
Перший посів квасолі спаржевої проведемо 06 липня у рядки, з яких було вибрано буряки (21 рядок) – 50 кущів у рядку, всього – 1050 кущів. Технічної зрілості ця квасоля досягне у період між 26 серпня та 20 вересня.
Другий посів квасолі спаржевої проведемо 16 липня у рядки, з яких було вибрано морква (14 рядок) – 50 кущів у рядку, всього – 700 кущів. Технічної зрілості ця квасоля досягне у період між 10 та 30 вересня.
Навіть, якщо урожай цієї квасолі буде всього лише по 100 г з одного куща (а він повинен бути значно більшим), то ми маємо можливість зібрати протягом вересня 175 кг лопаток спаржевої квасолі. Реалізувавши з них 150 кг по ціні не менше 5,00 грн. за 1 кг, можна отримати виручку від реалізації в сумі 750 грн. (5,00 грн. х 150 кг.). За мінусом вартості насіння квасолі (200 грн.) прибуток від реалізації другого урожаю з грядки буде становити 550 грн. (750 грн. - 200 грн.).
Загальний прибуток від двох урожаїв з грядки у цьому випадку складе , 4340 грн. (3790 грн. + 550 грн.).
Рослини квасолі з грядки ні в якому разі не виривайте! Пам’ятайте, що коріннях квасолі протягом періоду вегетації рослин назбирали на собі чималу кількість азотмістких сполук, які потрібно залишити у грунті. Наступного року вони будуть засвоєні кореневими системами рослин, які будуть вирощуватись на цій грядці. Все квасолиня потрібно акуратно зрізати, подрібнити і як мульчу розкидати по грядках. Саме у цьому й буде полягати друга користь від вирощування квасолі після буряків/моркви. Ми ж обіцяли поєднати корисне з корисним. От і поєднали. Хороших Вам урожаїв!
Таким чином, реально Ваша грядка за сезон може дати дохід у розмірі 5195 грн. А це не мало, не багато, а понад 50 грн. з одного квадратного метра. Мимоволі напрошується питання: можна нажити статків, маючи чистого доходу по 45-50 грн. з 1 м2? Швидше за все таке питання можна назвати не більше ніж риторичним…
А рентабельність (відношення чистого прибутку до загальних витрат)? Якщо рахувати всю вирощену на грядці продукцію, то за ринковими цінами її вартість становитиме 5195 грн. При витратах на виробництво 410 грн. чистий прибуток складе 4785 грн. Загальна рентабельність складе 1167%! Тобто, прибуток на кожну витрачену гривню складе понад 11 гривень. От Вам і „на землі ще ніхто не доробився”… Ще й як можна заробити!.
Морква пізня .
Розглянемо приклад спільного вирощування пізньої моркви «Фіго F1» фірми «Tezier» (Франція) та столового буряка «Детройт Амеліор 2» тієї ж фірми.
Вегетаційний період моркви (термін від появи сходів до отримання товарної продукції) становить 120-130 днів, буряка – 100-110 днів.
Вартість професійного пакету насіння буряка (250 г) становить орієнтовно 150,00 грн., моркви (25000 шт.) – 300 грн. Для повного заповнення грядки (1 сотка) нам потрібно буде по половині пакета обох культур. Отже, витрати на насіння будуть становити 225 грн.
Рекомендована відстань між рядками моркви (основна культура) становить 35 см, відстань між рослинами у кожному рядку – 2 см, після останнього проріджування – 4 см . Отже, на кожній стрічці своєї грядки (7 штук) ми можемо посіяти по три рядки моркви, по 500/250 шт. рослин у кожному рядку. Таким чином, у нас вийде 21 рядок (3 рядки х 7 стрічок) з загальною кількістю рослин на них – 10500 шт. (500 шт. х 21 рядок) – до першого товарного проривання і 5250 шт. – остаточна кількість рослин на грядці, які залишаються до кінця періоду вегетації.
У міжряддях моркви (14 рядків) висівається буряк (ущільнююча культура). При цьому в кожному рядку перед останнім прориванням у нас залишиться по 250 шт. рослин буряка з відстанню між ними 4 см (всього – 3500 шт.). Після першого товарного проривання на грядці залишиться половина буряка (1750 шт.), відстань між рослинами буде складати 7-8 см.
Саме таку кількість рослин ми й будемо враховувати у наших розрахунках.
Решту насіння (по половині кожного пакету) Ви зможете використати для підсіву інших культур, змістивши час висіву на інший період – щоб не отримати весь урожай з двох грядок одночасно.
Кращим строком для посіву пізнього буряка та моркви у центральних та західних районах України є перша половина квітня, у південних регіонах – кінець квітня. У разі настання ранньої весни посів можна провести на 5-10 днів раніше (у залежності від ступеню прогріву грунту). Однак, так як буряк є більш теплолюбивою культурою ніж морква, ці культури ми будемо висівати на грядку з інтервалом у два тижні. Спочатку – 01 квітня – посіємо всі 14 рядків моркви, а через два тижні – 15 квітня – всі 21 рядок буряка.
При такому посіві морква на грядці орієнтовно зійде 14-15 квітня і до останнього проривання, коли відстань між рослинами у кожному рядку потрібно буде збільшити до 2 см, буде рости на грядці до 15-20 липня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання моркви і вибрати першу товарну продукцію цієї культури, так як молоді морквинки до цього часу досягнуть середньої ваги 40-50 г.
При такому посіві буряк на грядці орієнтовно зійде 25-28 квітня і до останнього проривання, коли від-стань між рослинами в кожному рядку потрібно буде збільшити до 7-8 см, буде рости на грядці до 01-05 липня. Саме у цей період потрібно здійснити останнє проривання буряка і вибрати першу товарну продук-цію цієї культури, так як молоді бурячки до цього часу досягнуть середньої ваги 40-50 г.
Таким чином, станом на 01-05 липня у Вас буде орієнтовно 5250 шт. або 210 кг молодої моркви (40 г х 5250 шт.) та 1750 шт. або 70 кг молодого буряка (40 г х 3500 шт.), які можна буде реалізувати на ринку за орієнтовною ціною 5,00 грн. за 1 кг. Реалізувавши 250 кг цієї продукції, Ви реально маєте можливість отримати виручку від реалізації у загальному розмірі 1250 грн. (5,00 грн. х 250 кг.).
Залишена на дорощування морква (5250 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 100 г у період від 20 до 30 серпня. Загальна урожайність її буде становити 525 кг.
Залишений на дорощування буряк (1750 шт.) досягне технічної зрілості та середньої ваги 150 г у період від 20 до 30 серпня. Загальна урожайність його буде становити 262,5 кг.
Таким чином у період від 20 до 30 серпня реально можна буде реалізувати на ринку 500 кг моркви та 240 кг буряка за реалізаційною ціною 3,00 грн. за 1 кг. і виручити від реалізації продукції 2220 грн. А з врахуванням виручки від реалізації молодих бурячків та моркви загальна виручка від реалізації першого урожаю грядки (1 сотка) буде становити 3470 грн. (1250 грн. + 2220 грн.). За мінусом витрат на насіння (225 грн.) прибуток складе 3245 грн.
Аналогічний дохід з кожної із шести соток Вашої присадибної ділянки надасть можливість отримати загальний прибуток в розмірі 19,4 тис. грн., що відповідає середньомісячній заробітній платі у розмірі 1642 грн. протягом року. Це – тільки на овочівництві. А якщо до цього додати садівництво, тваринництво та птахівництво?.. От і виходить, зо з 10 соток можна непогано заробити собі на життя.
На цьому можна було б зупинитися і бути цілком задоволеним результатом. Але у нас з Вами є ще цілий місяць (вересень), погодні умови якого дозволяють нам замахнутися на ще один урожай. Хоча б на редис
Адже ночі вже значно довші, ніж на початку літа, та й нічна температура значно нижча. Саме для редису. Тим більше – осіннього редису на ринку не так вже й багато…
На кожній із семи стрічок нашої грядки можна розмістити по 5 рядків редису (всього – 35 рядків).
Для висіву обираємо редис сортів «Базис», «Сакса» або «Черрі Белл». Вагове насіння (1 кг - 180 грн.) будь-якого з цих сортів можна замовити у ТзОВ «Черкаське сортове насіння» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 173). На повний засів даної грядки піде не більше 0,5 кг насіння (90 грн.).
21 серпня засіваємо дві стрічки редису, 25 серпня – ще три стрічки і 30 серпня – ще дві стрічки.
На четвертий-п’ятий день редис зійде, а через 25-30 днів після з’явлення сходів можна буде зібрати перший урожай. У період між 23 та 30 вересня редис можна буде зібрати з грядки і підготувати її на зиму.
Що ж ми можемо отримати з редискиної грядки?
Після проривання відстань між рослинами для дорощування залишається не менше 5 см. Отже, у кожному рядку у нас буде приблизно по 200 шт. рослин, а всього на грядці – 7000 шт. Цю редиску можна продавати на пучки (по 20 шт. у пучку) та на вагу. Навіть якщо прийняти, що 100 шт. плодів (без гички) важать 1 кг (а їх вага значно більша), то загальний збір продукції буде становити 70 кг. Реалізувавши з них 65 кг на ринку по ціні 10,00 грн. за 1 кг., можна отримати 650 грн. виручки від реалізації. За мінусом витрат на насіння (90 грн.) прибуток від вирощування редису складе 560 грн. (650 грн. - 90 грн.).
У такому випадку загальний дохід з грядки складе 3805 грн. (3245 грн. – від реалізації моркви та буряка і 560 грн. – від реалізації редису).
Непоганий дохід. Але й ця сума не є остаточною. Якщо у Вас забезпечені хороші умови для зберігання буряка та моркви, то взимку реалізувати цю продукцію можна значно дорожче.
А дехто каже, що на землі статків не нажити…
|