П`ятниця, 31/01/2025, 17:02
Кошик для душі
Пошук
Меню сайту
Проза
Поезія
Тексти пісень
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хмаринка тегів
Головна » Файли » Виращуємо Чорну смородину

Чорна смородина
05/03/2016, 21:38

Чорна смородина

Хорошою ягідною культурою, вирощування якої може стати успішним бізнесовим проектом є чорна смородина.
Через два роки після посадки хороші сучасні сорти чорної смородини здатні забезпечити урожайність 2-3 кг з одного куща, а на четвертий-шостий роки вийти на врожайність 6-8 кг ягід з куща. Але ці дані – для промислових плантацій, де, при найбільшому старанні, неможливо забезпечити належний логляд за кожним кущем. На присадибних ділянках, при ретельному догляді за кожним кущем, чорна смородина здатна на значно більшу урожайність.
Існує дуже багато сортів чорної смородини, і всі вони, у тій чи іншій мірі, придатні для вирощування на наших присадибних ділянках. Якщо ця ягода вирощується для забезпечення потреб власної сім’ї, то для цього достатньо і 2-4-х кущів. 
Ми з вами розглянемо варіант вирощування цієї ягоди на ділянці в одну сотку, що забезпечить і сім’ю самого садівника, і можливість реалізації надлишкової продукції на ринку. Розглянему схему посадки 50 кущів чорної смородини (по 25 штук в одному ряду) на ділянці 4,0 м на 25,0 м у два ряди, з відстанню між рядами 2,5 м, відстанню кожного ряду від стежки 0,75 м та відстанню між кущами у ряду 1,0 м.
Звичайно, якщо ми таким чином посадимо смородину одного-єдиного сорту, то вчасно зібрати ягоди можна й не встигнути. Отже, висаджувати потрібно кущі різних сортів, які мають різні строки дозрівання ягід і які зможуть забезпечити розтягнення строків збору урожаю на місяць, а то й більше.
До ранніх сортів чорної смородини відносяться ті, ягоди яких дозрівають у другій половині червня – на початку липня. Такими сортами є: „Яринка”, „Увертюра”, „Улюблена Млієва”, „Мрія Київська”, „Голубичка”, „Дивина”, „Нара”, „Дачниця”, „Спадкоємиця”, „Екзотика”, „Ніка”, „Савченка”, „Сибілла”, „Елеста”, „Сіянець Голубки”, „Виноградна”, „Легенда”.
„Елеста”. Скороплідний, зимостійкий, урожайний (до 4,5 кг з куща), стійкий до борошнистої роси та інших захворювань. Кущ середньорослий. Ягоди смачні, великі.
„Дачниця”. Дуже скороплідний, високоврожайний (до 5,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси. Кущ невисокий, розлогий. Ягоди смачні, великі.
„Сіянець Голубки”. Скороплідний, зимостійкий, урожайний (до 5,0 кг з куща), слабо вражається борошнистою росою. Ягоди достигають дуже рано, сильно осипаються і розтріскуються – тому зволікати зі збором не можна.
„Дивина”. Скороплідний, зимостійкий, високоврожайний (до 7,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси. Кущ середньорослий. Ягоди смачні, великі.
„Виноградна”. Скороплідний, зимостійкий, урожайний (до 6,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси та брунькового кліща. Кущ середньорослий. Ягоди смачні, великі.
„Легенда”. Сорт надраннього строку достигання, високоврожайний (до 7,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси, вимогливий до вологості грунту. Кущ невеликих розмірів. Ягоди смачні, великі.
„Мрія”. Скороплідний, високоурожайний (до 6,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси та інших хвороб. Кущ сильнорослий та слабо розлогий. Ягоди смачні, крупні.
До сортів смородини середніх строків дозрівання відносяться ті, ягоди яких дозрівають у 2-й – 3-й декадах липня. Такими сортами є „Вірність”, „Чорні перли”, „Перун”, „Зелена димка”, „Велика Литвинової”, „Комфорт”, „Санюта”, „Вернісаж”, „Козацька”, „Чернеча”, „Загадка”. 
„Вірність”. Самоплідний, зимостійкий, середньої урожайності (до 3,0 кг з куща), середньо стійкий до хвороб і шкідників. Кущ середньорослий, слабо розкидистий. Ягоди смачні, великі.
„Чорні перли”. Зимостійкий, середньої урожайності (до 3,5 кг з куща), стійкий до захворювань, не ушкоджується бруньковим кліщем. Кущ середньорослий. Ягоди смачні, середньої величини.
„Комфорт”. Високоурожайний сорт (до 6,0 кг з куща), стійкий до хвороб, швидко нарощує продуктивність. Кущ сильнорослий, слабо розлогий. Ягоди смачні, крупні.
„Чернеча”. Високоурожайний сорт (до 6,0 кг з куща), відносно стійкий до хвороб. Кущ компактний, середньорослий. Ягоди смачні, середньої величини.
„Загадка”. Сорт зимостійкий, урожайний ( до 6,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси та інших хвороб. Кущ сильнорослий. Ягоди смачні, середні за розміром.
„Церера”. Сорт зимостійкий, високоурожайний (до 9,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси та інших хвороб. Кущ сильнорослий. Ягоди смачні, середні за розміром. 
До сортів смородини середньопізніх строків достигання відносяться ті, ягоди яких достигають у 3-й декаді липня. Такими сортами є „Краса Львова”, „Перун”, „Софіївська”, „Черешнева”, „Ювілейна Копаня”
„Краса Львова”. Зимостійкий, високоврожайний (до 7,0 кг з куща), стійкий до борошнистої роси та інших захворювань. Кущ середньорослий, слабо розлогий. Ягоди великі, смачні, достигають рівномірно.
„Софіївська”. Один з кращих сортів для ринку свіжих ягід, стабільно врожайний (до 6,0 кг з куща), стабільно стійкий до грибкових захворювань. Ягоди великі, десертного смаку.
„Черешнева”. Зимостійкий, високоурожайний (до 6,0 кг з куща), стійкий до захворювань. Ягоди великі, смачні.
„Ювілейна Копаня”. Один з кращих сортів української селекції, високоурожайний (до 6,0 кг з куща), стійкий до хвороб і шкідників. Ягоди великі, смачні.
До пізніх сортів (збір плодів на початку серпня) відносяться „Сильна”, „Венера”, „Русалка”, „Софія”, „Ледар”.
„Софія”. Морозостійкий, урожайний (до 3,5 кг з куща), стійкий до хвороб. Кущ слабо розкидистої форми. Ягоди смачні, крупні.
„Ледар”. Урожайний сорт (до 5,0 кг з куща) з дуже великими десертного смаку ягодами.
Кожний господар сам визначає, які сорти чорної смородини і скільки саме кущів висаджувати на своїй ділянці.
За середніми показниками урожайності культури можна дійти висновку, що на другий рік після посадки середня урожайність з куща буде становити 0,7 кг, на третій – 3,0 кг, на 4-й та всі наступні роки– 5,0 кг. Звичайно, при хорошому догляді урожайність культури може бути значно вищою, до чого потрібно прагнути. У кращих садоводів кожен кущ дає по 15-20 кг ягід.
Отже, із земельної ділянки в одну сотку, де ми посадили 50 кущів чорної смородини, на другий рік після посадки реально можна зібрати 35 кг ягід, на третій рік – 150 кг, на 4-й – 9-й роки –250 кг.
Що ж потрібно зробити, щоб досягти такого, а бажано – ше вищого! результату?
Починати, звичайно, потрібно з підбору сортів, які дозволили б рівномірне дозрівання ягід від раннього до пізнього строку дозрівання. Тобто, висаджувати потрібно і ранні, і середні, і середньопізні, і пізні сорти. 
Але…
У першу чергу, як на нашу думку, потрібно вирішити чи не найголовніше питання: куди дівати урожай? Звичайно, що продати на базарі. За винятком тієї частини ягід, які будуть спожиті власною сім’єю. А тепер, давайте, міркувати разом. Уявімо собі, що ми зібрали першу партію урожаю з кущів ранніх сортів смородини. Хто і скільки цих ягід купить? Куплять їх люди з доходами, вищими за середні. Тому, що перші ягідки – найдорожчі. Отже, купувати їх будуть по півлітра, по літру, не більше. Значить, якщо ми прогадаємо з кількістю кущів ранньої чорної смородини, ми будемо мати реальну можливість снідати, обідати і вечеряти цими смачними ягодами. Або закривати їх на зиму. Сам собою напрошується висновок про те, що ранніх сортів смородини на ділянці з 50 кущів повинно бути не більше 10 штук. 50 кг ягід буде значно легше продати, ніж 150 чи 200 кг. Але… Якщо поряд – обласний центр, де значно більше грошовитих покупців, то й кількість кущів може бути заплановано більше.
Те ж саме відноситься і до кущів середніх строків дозрівання. Тому, що пора масових зимових заготовок ще не прийшла. І, хоча ціни на смородину дещо впадуть у порівнянні з цінами на перші ягоди, та купувати її все ще будуть літрами, а не відрами. Тому й таких кущів можна посадити не більше 10 штук.
Середньопізні сорти чорної смородини будуть саме тими, ягоди з яких люди будуть купувати для забезпечення зимових заготовок – хто по 5 літрів, хто по 10. Бо ціни на ці ягоди будуть найнижчими. Отже, і кущів цих сортів повинно бути на ділянці найбільше, наприклад, 20 штук.
Ягоди пізніх сортів, як і ранніх, будуть дещо дорожчими за ягоди масового збору, і їх також будуть купувати по півлітра, по літру – щоб посмакувати ними. Тому й садити їх потрібно не більше 10 штук, як і ранніх.
А тепер – як садити та як доглядати.
Ділянка для посадки чорної смородини повинна бути добре освітлена сонцем і захищеною від вітру. У разі, якщо літо занадто жарке, ряди чорної смородини потрібно затіняти. Це можна зробити шляхом посадки кукурудзи, соняшника, тичкової квасолі (а це – додатковий прибуток з вашої ділянки!).
Перед висадкою смородини потрібно належним чином підготувати грунт: внести на кожний квадратний метр по 7-10 кг перегною, 50-80 г суперфосфату та 4 л деревного попелу. Після внесення добрив грунт перекопується на глибину 25 см з одночасним розпушуванням грунту.
Ми вже зазначали вище, що у нашому прикладі між кущами чорної смородини буде 1 м, а відстань мід рядами буде становити 2,5 м.
Кращою вважається осіння посадка чорної смородини.
Посадкова лунка для кожного куща повинна бути приблизно 50 см у діаметрі і 30-40 см у глибину. Перед посадкою в лунку вноситься до 5 кг перегною, 150 г суперфосфату і 1 л попелу. Висаджувати саджанці потрібно під кутом 45 градусів з нахилом на південь і на 4-6 см глибше, ніж вони росли у маточнику. Дехто з практиків радить заглиблювати саджанці навіть на 10-15 см. Такий вид посадки сприяє утворенню додаткових коренів і додаткових пагонів, які будуть більш потужними. А це, у свою чергу, сприяє і збільшенню урожайності культури, і збільшенню тривалості плодоношення куща. Посадка проводиться акуратно, з розправленням коріння і ущільненням насипаного шару землі. Після посадки обов’язковий полив – не менше відра води на кожну лунку. З метою збереження вологи посадкові лунки слід замульчувати.
Після посадки саджанці обрізаються із залишенням 3-4 сильних бруньок.
Чорна смородина – вологолюбива культура. Поливати її потрібно часто, особливо у посушливу пору року, вранці або ввечері. При нестачі вологи плоди дрібнішають, обсипаються, пагони ростуть погано. Кущі обов’язково поливати і після збору урожаю, а також перед зимівлею, що загартовує рослини і зміцнює їх. Дуже важливим є полив у пору інтенсивного зав’язування ягід та їх наливанні.
Для забезпечення постійних високих урожаїв чорної смородини кущі культури потребують постійного догляду. Він забезпечується  постійною обробкою грунту, своєчасними поливами кущів, правильною обрізкою і формуванням кущів.
Смородина потребує постійних підживлень протягом періоду вегетації – не менше трьох. Можна це робити внесенням азотних добрив (ранньою весною) – 30 г аміачної салітри або 20 г сечовини на кожний кущ. Проте, краще це зробити шляхом внесення органіки – пташиний послід (у пропорції з водою 1:12), коров’як (у пропорції з водою 1:8) з розрахунку 1-1,5 відра на кожний кущ або 2-3 кг перегною на кущ. Корисним буде підживлення рідким зеленим добривом (настій кропиви у пропорції з водою 1:10). Удобрення кущів смородини після збору урожаю сприяє зміцненню рослин та закладанню ними нових плодових бруньок.
Хороший і сильний урожай чорної смородини формується на сильних пагонах минулого року. Найбільш продуктивними вважаються 2-х – 3-х річні скелетні гілки куща. Перша обрізка куща проводиться відразу після посадки. Наступні кілька років з куща видаляються слабкі і зайві пагони, надламані і підсохлі гілки.
Формування куща завершується через 3-4 роки після посадки. Якщо кущ погано утворює пагони прикореневого порядку, потрібно вирізати кілька скелетних гілок. Це стимулює появу нових пагонів. Правильно сформований кущ повинен мати 9-12 скелетних гілок різного віку із сильними приростами на них.
Скелетна гілка може служити не більше 5-и років. 
Обрізку кущів краще проводити рано навесні, до розпускання бруньок.
Правильна щорічна обрізка повинна сприяти гарному росту сильних прикореневих пагонів і повноцінному освітленню всіх гілок куща, що, у свою чергу, сприяє закладанню більшої кількості плодових бруньок, сприяє наливанню крупних ягід і, в кінцевому результаті, збільшенню урожайності. 
Основою боротьби з хворобами і шкідниками чорної смородини є дотримання правил агротехніки. У добре доглянутому ягіднику умови для розвитку та поширення хвороб і шкідників зводяться до мінімуму.
Хворобами чорної смородини є антракоз смородини, борошниста роса, бокальчаста іржа, біла плямистість, махровість. Істотної шкоди кущам смородини можуть нанести і шкідники: златка, листова галиця, смородиновий бруньковий кліщ, павутинний кліщ, пильщик, огнівка, стекляниця, пядениця, пагонова попелиця.
Пошкоджені місця (гілочки) можна обрізати, листя зірвати – і спалити. Можна застосувати хімію. Тільки не тоді, коли кущі цвітуть або плодоносять. А краще скористатися народними методами: покропити кущі настоєм деревного попелу (розведеного водою 1:10), настоєм часнику на спирті (подрібнену голову часнику настояти у півлітра спирту) – 50 г настою на відро води.
Перший повноцінний урожай чорна смородина може дати на 4-й рік після посадки. Наступні 3-4 роки – пік урожайності. Наступні 4 роки – поступовий спад урожайності. Вважається, що кущ чорної смородини високопродуктивно працює 8-9 років. На цей строк і потрібно орієнтуватися садівникові, і заздалегідь спланувати закладання нової ділянки смородини.
Розводити чорну смородину найкраще горизонтальними відводками. Для цього призначена для отримання відводів гілка навесні пригинається і пришпилюється до землі, у канавку. Трішки присипати землею, і не забувапи поливати. Пришпилювати потрібно 2-х – 3-х річні гілки. До осені з прикопаної гілки з-під землі вийде кілька нових пагонів. Кожен з цих пагонів наступного року стане новим кущем чорної смородини. Отримані таким чином кущі-відводки, викопані і посаджені навесні наступного року, зберігають всі сортові ознаки материнського куща. Вони реально зможуть забезпечити закладання нової ділянки високоурожайних кущів чорної смородини. Гілки старші 4-літнього віку для отримання відводів використовувати не можна. Такі відводки втрачають сортові ознаки.
А тепер спробуємо підрахувати наші можливі доходи. Другий рік після посадки ми чіпати не будемо. Ці ягоди ви з’їсте самі. Смачного вам! Наші прибутки почнуться з третього року після посадки.
Але спочатку порахуємо витрати на придбання сортових саджанців.
Сьогодні середня ціна саджанця чорної смородини становить приблизно 20 грн. Отже, за 50 кущів – 1000 грн. (20 грн. х 50 шт.). Дорого? Можливо, що й дорого. Але можна це зробити й значно дешевше. Яким чином? Купити по одному саджанцю обраних вами сортів (наприклад, 10 сортів) навіть по 25 грн. за штуку. Ваші затрати будуть становити 250 грн. А менше сортів, то і витрати будуть меншими. Та краще один раз витратитись, але купити гідні саджанці.
У випадку придбання тільки 10 саджанців, вам доведеться зачекати на закладання ділянки з 50 кущів три роки. На другий рік після висадки придбаних саджанців можна зробити вертикальні відводки від материнських кущів, виростити за рік по 5-6 новий кущів з кожного придбаного куща, і вже з цих нових кущів закласти ділянку. 
Отже, ділянка у нас вже засаджена. На другий рік ми самі смакували ягодами з неї. На третій рік ми реально зможемо зібрати 150 кг ягід. При цьому: ранніх сортів (10 кущів) – 30 кг; середніх сроків дозрівання (10 шт) – 30 кг; середньопізніх сортів – 60 кг і пізніх сортів – 30 кг.
Будемо вважати, що ранніх, середніх і пізніх сортів ягід ваша сім’я споживе по 10 кг, а на зимові заготовки ви залишите собі 20 кг. Всього – 50 кг. Решту ви продасте на базарі. Ранні ягоди – за найвищими цінами, пізни та середні – за трохи нижчими, середньопізні – за мінімальними. У будь-якому випадку, середня ціна буде становити не менше 10 грн. за 1 кг. Цілком можливо, що вона буде й вищою. Таким чином, на третій рік після закладки смородинової ділянки, ви реально зможете реалізувати 100 кг ягід на загальну суму 1000 грн. Якщо ви придбали всі саджанці відразу (за 1000 грн.), то на третій рік ви повернете собі всі витрачені кошти. А далі підуть самі прибутки.
На четвертий рік, і всі наступні роки, ви зможете збирати по 250 кг чорної смородини. Продавжи 200 кг, ви зможете заробити 2000 грн. І так – кожного року.
Будете краще доглядати за своїми кущами, то реально зможете добитись і значно більшої урожайності, і, відповідно, більшої прибутковості вашої справи.
Крім того, для затінення посадок смородини ви посадили вищезгадані культури, і зібрали з них певний урожай. Нехай його повністю споживе ваша сім’я. Але ж це теж – прибуток з вашої сотки. За смородинової сотки…
І ще одне. Придбавши сортові саджанці чорної смородини і навчившись отримувати нові сортові кущі через горизонтальні відводки, ви отримаєте можливість продати і частину цих, нових, кущів, що такод принесе вам додаткові прибутки.
А якщо у вас під смородиною буде п’ять чи навіть десять соток? Тоді вже будуть і зовсім інші об’єми, і інші проблеми. Перша – і основна проблема – проблема збуту продукції. Тут вже не обійтись без попередньої домовленості (укладання відповідних договорів) або з консервними заводами, або з лікеро-горілчаними, або з фармацевтичними, або з кондитерськими… Можна і попередньо збирати заявки (замовлення) від громадян на придбання смородини відрами. Шляхів збуту продукції є досить багато. Але вирішувати ці проблеми потрібно ще на стадії закладання плантації.
Успіхів вам!

 

Категорія: Виращуємо Чорну смородину | Додав: fand | Теги: Чорна смородина
Переглядів: 1577 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Бізнес-ідеї
Вчимо English
Друзі сайту

andriana.in.ua

mykolaiv.ucoz.ua

komorashop.com.ua

Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter

QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов
Белый каталог сайтов
Copyright MyCorp © 2025