Середа, 15/08/2018, 11:18
Кошик для душі
Пошук
Меню сайту
Проза
Поезія
Тексти пісень
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 12
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хмаринка тегів
Головна » Файли » Чорний кмин

Чорний кмин
27/03/2016, 21:37

Чорний кмин

Новою, цікавою і надзвичайно перспективною городньою культурою, вирощування якої може стати успішним бізнесовим проектом є чорний кмин (Nigella Sativa). Ця рослина широко відома у середземноморському та арабському світі під назвами римський коріандр, цибулеве насіння, чорнушка посівна, чорний кунжут, калінджі, калонгі, нігелла, сейдана та ін. У перекладі з арабської мови ця рослина має назву „насіння благословення”. А ісламський пророк Мухаммед називав її „ліками від усіх хвороб, окрім смерті”. Насіння чорного кмину чорного кольору, з гострим, терпким, гіркуватим смаком і тонким приємним ароматом.
Станом на сьогоднішній день широко відомі і у достатній мірі вивчені та апробовані наступні види фармакологічного впливу чорного кмину на людський організм:
- болезаспокійливий (знеболюючий);
- антигельмінтний (глистогінний);
- антибактеріальний;
- антимікробний;
- протипухлинний;
- протизапальний;
- противиразковий;
- протигрибковий;
- гіпотонічний;
- антиоксидантний;
- спазмолітичний;
- противірусний;
- бронхолітичний;
- антидіабетичний (інгібітор глюконеогенезу);
- гепатопротекторний (захист печінки);
- гіпотензивний;
- регулятор чутливості до інсуліну;
- індуктор інтерферону;
- антагоніст лейкотрієнів;
- ренопротективний (захист нирок);
- інгібітор альфа-фактора некрозу пухлини.
Чорний кмин протипоказаний у лікувальних цілях вагітним жінкам, людям з трансплантованими органами, а також при індивідуальній непереносимості.
Лікувальниі властивості мають всі частини рослини. Проте, найбільш ефективним є використаття у лікувальних цідях насіння чорного кмину та, особливо, олії із цього насіння.
Рекомендовані дози: по одній чайній ложці насіння два рази на день, вранці та ввечері, за пів години до їжі, добре розжовувати і запивати (заїдати) медом. Ще краще – насіння розмолоти і приймати разом з медом у рівних пропорціях.
Для покращення якості та ароматизації страв насіння чорного кмину можна додавати до салатів, страв з картоплі, рису, овочів, для ароматизації випічки, при консервуванні овочів, фруктів та ягід.
Чорний кмин – переважно дворічна, холодостійка рослина. Вирощування її найкраще вдається на пухкх грунтах з великим вмістом органіки. Рослина вимоглива до світла та вологості, особливо у період проростання насіння.
Протягом першого року вегетації рослина формує листочки, що нагадують моркв’яні. На другий рік формується розетка листків, а пізніше – генеративний пагін висотою 90-120 см. Період цвітіння тривалий. Насіння достигає у липні-серпні.
Підготовка грунту під посів чорного кмину проводиться восени. Можна внести і перекопати комплексне мінеральне добриво. Але краще – виростити і прикопати рослини-сидерати: білу гірчицю, олійну редьку, вика, люпин (можна – у суміші). Кращими попередниками є озимі та ярі зернові, бобові культури, картопля, помідори, кабачки.
Посів чорного кмину проводиться ранньою весною. Перед посівом насіння краще замочити на одну добу. 
Сіють чорний кмин широкорядним способом, із відстанню між рядками 30-40 см. Глибина загортання становить 2-3 см. Норма висіву – 7-8 кг на один гектах (70-80 г на одну сотку). Сходи з’являються поволі, іноді через 25-30 днів. Добре замочене насіння проростає швидше.
На початковій стадії свого розвитку рослини чорного кмину ростуть вкрай повільно. Догляд за рослинами зводиться до постійного розпушування грунту, прополки та підживлення рослин (краще – зеленими добривами з добавкою коров’яку чи пташиного посліду). При вирощуванні на насіння підживлення проводиться і восени.
Збирання насіння проводиться, коли воно побуріє приблизно на 75%. Зрізані рослини зв’язують у невеличкі снопи і залишають для сушіння та дозрівання насіння. Після цього проводиться обмолочування насіння та його підсушення. Свіжо обмолочене насіння може бути білого або сірого кольору. Воно чорніє у процесі сушіння.
Насіння чорного кмину зберігається у щільно закритій посудині, що унеможливлює випаровування ефірних речовин і послаблення аромату.
А тепер, давайте, трішки порахуємо.
Сьогодні вартість 100 г насіння чорного кмину коливається від 35 грн. до 100 грн. Реально його можна купити за 50 грн. (1 кг насіння – 350-1000 грн., середня ціна – 500 грн/кг).
На посів ділянки площею одна сотка (4 м на 20 м, наприклад) при міжряддях 30-45 см і такій самій відстані між рослинами орієнтовно становить 50 грамів (вартістю 25-40 грн.).
При ретельному догляді за культурою з однієї сотки реально можна отримати від 7 кг до 10 кг насіння, ринкова вартість якого буде становити 3500-5000 кг. І це – при витратах на посівне насіння – 50 грн. Рентабельність, у такому випадку, буде становити від 350% до 500%...
А дехто каже, що на землі не можна заробити…

Категорія: Чорний кмин | Додав: fand | Теги: чорний кмин
Переглядів: 466 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Бізнес-ідеї
Вчимо English
Друзі сайту

andriana.in.ua

mykolaiv.ucoz.ua

komorashop.com.ua

Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter

QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов
Белый каталог сайтов
Copyright MyCorp © 2018